Overblog
Edit post Follow this blog Administration + Create my blog
Places to visit in the world

Forbes seçti: Türkiye'nin yaşamak için en iyi kenti Çanakkale

January 28 2020, 23:45pm

Posted by magazinenews

Forbes dergisi Türkiye’de ‘yaşamak için en ideal kent’ olarak Çanakkale’yi seçti. İşte nedenleri.

 

Ünlü ekonomi dergisi Forbes, şehirleri yaşanılabilirlik, yenilikçilik, ticaret becerisi, üretim potansiyeli ve hizmetlere erişebilirlik verilerine göre son beş yıldır sıralıyor. Geçtiğimiz mayıs ayında dergi Türkiye’nin yaşamak ve çalışmak için en iyi 20 şehrini yayınlamıştı ve listenin başında Çanakkale yer almıştı. Forbes yaptığı açıklamada; “İdeal Kentler araştırmasının sürprizi, “Türkiye’nin yaşamak için en iyi kenti” Çanakkale oldu.

 Şehir merkezinde keşif
Şehir merkezinde keşif

 

Çanakkale’ye iner inmez ilk duraklarınız Aynalı Çarşı, kordon ve deniz müzesi olmalı. Bu üç yeri tam anlamıyla gezmek yarım gününüzden fazlasını almayacaktır. Çünkü üçü de birbirine oldukça yakın. Tarihte yolculuğu es geçmeyin2018’in ‘Troya Yılı’ ilan edilmesini sağlayan, antik medeniyetlerin beşiği olarak kabul edilen, farklı dönemlere ait dokuz ayrı medeniyetin izleri, dünyanın yedi kıtasına yayılmış olan uluslararası bilinirliliğiyle Troya Antik Kenti (Troya, Troia, İlion, İlium), 5 bin yıllık geçmişi içinde barındırıyor.

                       Ayrıca Assos Antik Liman, Aristotales’e ev sahipliği yapmış Behramkale Antik Kenti başta olmak üzere MÖ 310’da kurulan Alexandria-Troas Antik Şehri ve Apollo Smintheus Tapınağı ile Çanakkale´nin her bir köşesi kültür ve tarih meraklıları için çok ideal. Etrafında bulunan antik kentlerle birlikte, şehitlikler, anıtlar ve kitabeler, dört kale ve sekiz tabya ile ilçe merkezi ve köylerin bulunduğu Gelibolu Tarihi Yarımadası’nı da rotanıza mutlaka eklemelisiniz.

Kültürel ve doğal güzellikler bir arada
Kültürel ve doğal güzellikler bir arada

 

Masmavi serin suların hayat verdiği olağanüstü güzellikteki koylarının yanı gezilecek yerleri ve aktiviteleriyle adalar (Gökçeada ve Bozcaada) farklı bir kaçamak için en ideal destinasyon merkezleri.

Peki Gökçeada ve Bozcaada’da neler yapmalı?
Peki Gökçeada ve Bozcaada’da neler yapmalı?

 

Bozcaada’da feribottan iner inmez solunuzda deniz restoranlarının çevrelediği şirin bir liman yer alırken sağınızda muhteşem bir kale yükseliyor olacak. Yürümeye devam ettiğinizde ise birkaç dakika içinde kendinizi bir Osmanlı-Rum kasabasının dar arka sokaklarında kaybolmuş olarak bulacaksınız. Eskiye dair pek çok şeyin kaybolmadığını görmekse sizi adaya bağlayan bir başka unsur haline gelecek.

 

Renkli ve huzur dolu sokaklarda mutlaka keşfe çıkmalısınız. Rum Mahallesi bakımlı evleri ve sokaklarıyla adeta masal gibi… Sokakların birbirini dik kesmesi düzenli bir hava veriyor. Bir zamanların kahveleri, meyhane ve tavernaları şimdi turistik restoran, kafe ve dükkân olarak hizmet veriyor. Instagram’da çok beğenilecek fotoğraflar çekeceğiniz garanti. Adada denize girilecek çok güzel yerler de var.

Gökçeada denince herkesin aklına sokaklarında dolaşacağı Rum köyleri ve muhteşem sahilleri gelir. Gökçeada’nın bilinen turistik yüzü genelde budur. Ama adada birkaç gün zaman geçirip keşfe çıkınca, bir anda farklı bir ada görmeye başlayacağınız garanti.

Çanakkale açıklarında yer alan adaya Kabatepe'den ve yaz aylarında şehir merkezinden hareket eden feribotlarla doğrudan geçebilirsiniz. Arabanızla geldiyseniz, arabalı feribotlarla adaya kendi aracınızla birlikte gelerek Gökçeada'nın yemyeşil doğasını daha rahat keşfedebilirsiniz. Aydıncık adıyla da bilinen Kefaloz Plajı'na veya adanın en batısında yer alan Gizli Liman'a yolunuzu düşürebilirsiniz.

Kaynak:Hürriyet

Comment on this post